Kønskrans

 

 

Jeg er blevet bedt om at fortælle om hymen på engelsk, så her er en kort film.

Vi er stort set alle vokset op med en fortælling om at der et sted i skeden (vagina) er en hinde, som vil gå i stykker, bløde og gøre ondt ved første samleje. Nogle får i deres uddannelser (for eksempel på medicinstudiet) forklaret lidt nærmere at det egentligt ikke drejer sig om en hinde, men en “slimhindefold” som i fagsprog hedder “hymen”. Den mere “faglige” forklaring lader dog meget stå ubesvaret og fortæller slet ikke sandheden!

Sandheden er nemlig, at der ikke er en hinde og at hymen, som jeg har givet det danske navn “kønskransen”, for de flestes vedkommende ved puberteten er en blød og eftergivelig struktur, som hvis man er afslappet i sine bækkenbundsmuskler, ikke vil gå i stykker ved samleje. Det er derfor ikke muligt at inspicere sig frem til om en kvinde har haft samleje, uanset om man er retsmediciner eller gynækolog.

Jeg møder ofte de samme spørgsmål og har her samlet svar på de mest almindelige. Jeg håber det udstyrer dig med viden, som gør at du også kan være med til at udrydde en myte, som er bygget på og forstærker, magten over kvinder.

       Tegning af vulva (Lisbet Stevens)

Hvad fødes man med?
Ved fødslen har de fleste skeder en overgang til vulvaen (det ydre), som er lidt som enden på et ærme. Det giver god beskyttelse mod snavs (afføring eller sand i sandkassen), som således ikke nemt kommer ind i skeden.

Tegning af almindeligt “ærmeagtige” hymener ved fødsel.(Lisbet Stevens)

I løbet af barndommen modnes og blødgøres strukturen, så den ikke længere er så ærme-agtig, men mere består af blade/flige, som dækker skedens åbning.
Ganske få (måske 1/1000) fødes uden åbning og vil da få smerter ved menstruationsstart fordi blodet ikke kan passere.
Nogle har variationer af ærmet, for eksempel med en streng (septum) henover midten.

Hvad er det så der bløder?
Det er et de oftest stillede spørgsmål jeg får. Først må vi lige revurdere om man egentligt bløder. Der findes få og små studier, som undersøger det og de svarer lidt forskelligt mellem 12% og 46%. Jeg lavede selv en lille spørgeundersøgelse “Blødte du ved første samleje” og spurgte de første 100 som kom ind i min konsultation. Mange svarede først “ja” og derefter “ nej, ved du hvad, det gjorde jeg da ikke, jeg tænkte bare at det gør man jo” eller “jeg havde faktisk menstruation, så det ved jeg ikke, jeg tænkte bare at det gør man jo”. Så det er ikke så enkelt at få svar på fordi myten om hinden vil give mange en fortælling om at de blødte, som åbenbart er stærkere end det man selv oplever.
Men kransen kan bløde. Især hvis vi spænder i bækkenbunden, for så strammer vi sammen og da kan det bløde. Som hvis man forsøger at presse noget ind i en mund, som snøres sammen, da kan det bløde i mundvig eller læber. Så myten kan øge antallet af de, der bløder!

Og så er der dem, som har en kønskrans med en stram kant i den ene side. Det ser jeg ind i mellem. Det ser ud som en del af kransen ikke er modnet almindeligt. Det kan bløde. Og hele nemt. Og bløde igen ved næste samleje. Jeg har således talt med mange kvinder, som bløder ved mange samler. Nogle de første 10 og andre hele livet. Det ser ud som et “uerkendt” problem blandt fagfolk idet jeg nærmest ikke kan få gynækologerne i tale om dette. Flere siger “det skal bare slides”. Jeg tænker det skyldes at der aldrig er talt om disse problematikker i fagkredse og ingen kender til den modningsproces, som kønskransen gennemgår i barndommen. Det er i hvert fald et ubrugeligt svar for de kvinder, som er generet af det, da de jo netop har “slidt” alt hvad de kan, men erfarer at det vokser sammen igen for derefter at sprække og bløde ved næste samleje.

Jeg har dog netop talt med en gynækolog, som er villig til at forsøge at behandle umodnede kønskranse med Ovestin. Så kontakt mig endelig hvis du har dette problem!

Hvad er det da de syer sammen?
Jeg har fundet frem til to teknikker, som gynækologer i DK har benyttet. Det blev dog forbudt i år for læger at lave såkaldte “rekonstruktioner” af mødomme. Det skulle naturligvis også hedde “konstruktioner”. De er blevet benyttet af kvinder, som skulle giftes og frygtede ikke at bløde ved bryllupsnatten i en kultur hvor det forventes. Nogen ved at de risikerer at blive smidt ud igen hvis de ikke bløder, andre får tæv og nogen bliver slået ihjel. De som frygter ikke at bløde, kan enten have haft samleje før og derfor qua myten om hinden, ønske en “ny hinde”. Andre har hørt at ikke alle bløder. En del af myten har jo tit indeholdt fortællingen om at “den kan gå i stykker ved ridning, cykling eller anden sport”. Dette har gjort at mange piger bliver holdt fra fysisk aktivitet for at bevare “jomfruhinden” til deres bryllupsnat. Tænkt over det vanvittige i det, som jo ganges med tusinde når vi ved at der ikke ER en hinde!
Lægen har haft til formål at “sørge for” blødning ved næste samleje.
Den ene teknik har indebåret at skrabe på blade af kønskransen, så der fremkommer sårflade og derefter sammen-sy sårflader fra flere flige. Det er da muligt at de går i stykker ved samleje og muligt at det så bløder.
Den anden teknik har indebåret at skære en “trekant” nedad fra kønskransen og altså ned i vævet under sleve kransen. Dette er så blevet syet sammen og skulle også håbes at gå i stykker ved samleje.
Ingen har dog ført statistik over det. Ingen ved om det virker da der ikke er blevet lavet opfølgninger.
Det er mig en gåde at den almindelige ordentlighed i lægestanden her ser ud til at være trådt ud af kraft. Det undrer mig også at man ikke har skyndt sig at lave et studie med de små kapsler, som kan lægges i skeden og opløses ved samleje for at fremkomme med noget rødt, som ligner blod.

Hvad er en jomfrutest?
En jomfrutest er et absurd fænomen, som benyttes mange steder i verden. Det kan være inden et bryllup, for at søge at fastslå om en kvinde nu virkelig er jomfru. Det kan være ved anholdelse af kvinder eller hvis kvinder har ønsket optagelse på forskellige uddannelser. I Indonesien er det efter sigende kutyme hvis en kvinde vil i militæret.
Noget af det absurde er jo, at de som har udført disse tests, jo ved at de ikke mærker efter hinder (på den måde har de da været mere oplyste end mange af os andre). De har ved forskellige “teknikker” mærket efter “stramhed”, som de selv måtte mene var udtryk for jomfruelighed.
Det skal nævnes at idéen om “stramhed” også har været den gængse ved retsmedicinske undersøgelser af eventuelle overgreb. Her målt med en konus (kegle) som ved jomfruelighed ikke kunne indføres længere end hvad angiver omkredsen af en gennemsnitlig penis. Dette har Jørgen Lange Thomsen (Dansk professor emeritus og tidligere retsmediciner og statsobducent.) med hvem jeg har skrevet bogen Mødommen, heldigvis gjort op med.
Jeg håber det er meget tydeligt at det er en umulig absurditet at tro man ved inspektion, kan afgøre om en kvinde har haft samleje og at “testen” naturligvis er et overgreb!

Vigtigste pointer
Der findes ikke hinder i skeder. Vores kønsdele afspejler ikke om vi har haft samlejer.
Vi har behov for mere viden om vulvaer. Blandt andet så de, der er generet af ikke modnede kønskranse kan få hjælp.
Ingen skal foregive at kunne afgøre en kvindes samlejestatus og dermed have magt over hende. Ingen skal stoppe en pige fra at lege og udfolde sig fysisk af frygt for at hun så ikke kan præstere blødning på bryllupsnatten.
Denne viden skal deles ud over hele verden – til alle kulturer. Den eneste måde at afgøre m en kvinde har haft samleje, er ved at spørge hende. Måske hun selv skal vurdere om hun har lyst til at dele den oplysning med andre.
Hvis vi vil hjælpe nogen, som er i akut fare på grund af myten, er det naturligvis at foretrække hvis oplysning af hendes familie, kan hjælpe. Oplysning er så vigtigt! Ellers kan forsøges med en gelatine kapsel og naturligvis altid opfulgt af støtte til kontakt til Etnisk ung eller anden instans, som kan hjælpe, når man er truet af social kontrol.

Hvad nu?
Jeg drømmer om at vi sammen skaber mere viden. Jeg er så nysgerrig på hvordan det hele vil opleves, når man ikke længere vokser om med hinde-myter, men måske mere med viden om at alle køn har svulmelegemer. I en vulva er det i form af klitorisorganet. Som kan svulme op ved lyst så det kan være rart at indføre penis eller hvad man ønsker, i skeden.
Er der noget du ikke har fundet svar på her? Så skriv til mig!