Guide til en god gynækologisk undersøgelse

En god undersøgelse er en, hvor du får undersøgt det, du ville, og hvor du føler dig godt tilpas undervejs!

Vi har ret til undersøgelserne, og vi har ret til, at de foregår på en måde, hvor vi oplever at blive respekteret, at give vores samtykke og trække det tilbage hvis/når vi ønsker det!

Nogle har haft så ubehagelige situationer, at selv en velmenende guide, og den bevidsthed den giver, ikke er nok. Det kan være hos en gynækolog eller i en anden sammenhæng. Har du det sådan, vil du måske have brug for en samtale med en, som kan hjælpe dig videre.
1) Har du en ven eller fortrolig, som du gerne vil have med?

2) Gør dig klart, hvad du ønsker at få ud af undersøgelsen! Ønsker du at blive testet eller undersøgt for noget bestemt, eller er det en fagperson, som har foreslået det? Du skal selv være motiveret for, at det er en frivillig undersøgelse. Er du selv aktivt deltagende og ved, at du kan sige til og fra, er det potentielt en frigørende oplevelse. Er du ikke motiveret, bed da om alternativ. Er det muligt at undgå undersøgelsen?

3) Bed om en beskrivelse af, hvad der skal ske, samt at det forklares undervejs, så du selv er med trin for trin.

4) Har du haft ubehagelige oplevelser før, eller er af anden grund nervøs, da sig det til fagpersonen.

5) Bed eventuelt om et spejl, så du kan følge med. Sig, at du gerne vil vide, hvis fagpersonen ser noget, som undrer hen, eller alternativt at du gerne vil vide, om de ser en helt normal vulva/vagina.

6) Hvis der skal indføres et spekel i din skede, må du gerne bede om, at det først placeres let mod din kønskrans/skedeåbning, og at du selv siger, når du er klar til indføring.

7) Bed om en tydelig aftale om, hvordan du får svar, samt hvad resultatet vil betyde for dig.

8) Føler du dig ikke sikker på, at fagpersonen er bevidst om at respektere dig, da sig “jeg føler mig ikke tryg”. Er du fortsat ikke tryg, da saml dine ben og sig “Jeg finder et sted at blive undersøgt, hvor de interesserer sig for mig og respekterer min krop.” Find da en anden fagperson. Bed om råd og vejledning i din omgangskreds, eller skriv til mig for råd?

Dygtige og empatiske gynækologer/læger findes i alle køn!

Har du overskud til at give din fagperson feedback på din oplevelse, er du med til at ændre en kultur og udvide deres horisont. Har du ikke overskud til at gøre opmærksom på det, du oplever, må du gerne skrive til mig. Så kan vi sammen ændre kulturen!
Med ønsket om gode sundhedsfremmende gynækologiske undersøgelser!

Gry Senderovitz / grysend@live.dk /grysenderovitz.dk