Vaginisme

 

Hvis du oplever “vaginisme” og ønsker at forandre det, har du brug for forståelse for hvorfor kroppen laver opspændingen. Du har brug for at vide hvordan du kan lære kroppen at afslappes og ikke reagere så kraftigt ved berøring og måske hvilke oplevelser i livet, som har givet din krop grund til at spænde så meget.

 

Lidt viden om “vaginisme”

“Vaginisme” er det officielle ord for når bækkenbundsmusklerne spænder op helt af sig selv – som en refleks.

Det kan ske ved enhver berøring eller blot ved tanken om berøring. Bækkenbundens evne til at lukke skedens åbning (kønskransen) sammen er så stærk at det kan forhindre at man rører eller bliver rørt inden i skeden.

Da mange ikke rører sig selv indvendigt, er det ofte en situation man forbinder med at forsøge at få lavet en gyækologisk undersøgelse eller have sex med penetration (for eksempel samleje) og hvor det må opgives eller bliver en meget smertefuld og ubehagelig oplevelse.

For nogen er tendensen opstået tidligt i livet, så oplever man ofte at det er sådan ens krop fungerer og føler sig måske anderledes. For andre er det opstået gradvist eller pludseligt. Årsagerne er vidt forskellige og man kan slet ikke altid finde en enkel forklaring. Det kan have været efter en blærebetændelse, en stressfuld periode, efter overgreb eller uden nogen tydelig udløsende begivenhed.

Mange oplever at det er frustrerende ikke at kunne lade sin skede åbnes, selvom de ønsker det og får dermed en oplevelse af at kæmpe med sig selv. Mange oplever at få at vide at de “bare skal lære at slappe af” og da afslapning i underlivet er det sværeste at lære når man har spændinger, opleves det som en ganske grænseoverskridende besked. Derfor kan det være vigtigt at udveksle oplevelser og erfaringer med andre i lignende situation og at få god empatisk vejledning!

Min mission er at udbrede kendskab til og kundskab om vaginisme og andre spændinger i underlivet, så enhver kan blive fri til at finde sine mål og sin vej til at nå dem!